A Medve Szabadtéri Matekverseny bemutatása

A Medve Szabadtéri Matekverseny egy rendhagyó szabadtéri rendezvénysorozat, mely közösségi élménnyé varázsolja a matematika és a logika világát. A versenysorozat a fesztiválok hangulatát kombinálja a tanulmányi versenyekével.

Kik indulhatnak a versenyen?

A Medve Szabadtéri Matekversenyen 5-12. évfolyamos diákok, valamint tanárok, és vállalkozókedvű felnőttek is indulhatnak. A verseny nyitott szellemiségű, minden érdeklődő számára sikerélményt biztosít!

Csapatok, kategóriák

A verseny háromfős csapatokban zajlik. A csapatok a következő kategóriákban indulhatnak. Diák-kategóriák: Medvebocs (5-6. évf.), Kismedve (7-8. évf.), Nagymedve (9-10. évf.), Jegesmedve (11-12. évf.). A felnőttek számára egy könnyebb (Ursa Minor nevű) és egy nehezebb (Ursa Major nevű) kategóriát hirdetünk. Részletes kategóriaválasztási szabályok a versenykiírásban találhatók!

Mikor és hol van Medve verseny?

A versenysorozat minden évben tavasszal, Magyarország több nagyvárosában megrendezésre kerül, egy-egy parkos-ligetes területen. A sorozatot országos döntő zárja. A pontos helyszíneket és időpontokat a mindenkori versenykiírás tartalmazza (ill. lásd alább). A Medve versenyen való részvétel egy egész napos iskolai kirándulásnak is tökéletes!

Az általános leírás ezen az oldalon lentebb görgetve tovább folytatódik!

Korábbi Medve Matekversenyek

A 2017/18-as tanévi Medve matekversenyek tervezett dátumai elérhetők a Rendezvénynaptárban.

Milyen feladatok várhatók?

Minden feladatra egy szám, szó vagy betű a válasz, tehát nem kell indokolni a megoldást. A feladatok nem arra koncentrálnak, hogy bonyolult elméleti összefüggéseket kérjenek számon – a cél a furfangos észjárás, egy-egy jó ötlet megtalálása! A feladatok nem nehezek, mindenki részesül sikerélményben. Az ábrán látható feladat egy kis bemelegítés, további feladatok megoldásokkal elérhetőek az alábbi gombra kattintva.
medve17_hany_haromszog_sm.jpg

A verseny menete

A csapatok a verseny terepén állomások között vándorolnak, és az állomásokon kapott feladatokat próbálják megoldani. Egyszerre mindig csak egy feladatot old meg egy csapat, majd a megoldás helyességétől függően továbbhalad egy újabb állomásra. Vigyázat! Rossz válasz esetén mellékvágányra lehet kerülni. A cél a legtöbb feladat helyes megoldása.

Indulhat a nevezés!

A nevezést a honlapon található, könnyen kezelhető Nevezési rendszeren keresztül lehet lebonyolítani. A rendszerbe való belépéshez a honlapon történő regisztráció szükséges. A nevezést nagykorú személy intézheti. A kedvezményes nevezés 2017. március 10-ig tart.

Mennyibe kerül a részvétel?

A kedvezményes előnevezési határidőig leadott nevezésekre a fejenkénti nevezési díj a verseny helyszínétől és a jelentkező iskolájától függően (távolsági kedvezmény) 800 és 2000 Ft között mozog, ezért cserébe egy egész napos élmény jár! Pedagógusok számára pedig a nevezés ingyenes! Részletek a helyszínenkénti versenykiírásban, az alábbi gombra kattintva pedig egy összesített díjtáblázat érhető el.

Kezdődhet a toborzás!

Az alábbi gombra kattintva elérhető egy rövid kivonat az idei versenykiírásból, melyet az iskola faliújságjára ajánlunk kihelyezni. Ha Ön matematikatanár, és tetszik Önnek a verseny, kérjük, toborozzon iskolájából minél több csapatot! Az élményt garantáljuk, Önnek pedig munkaórákat is jóvá tudunk írni a kíséretért!

Milyen hosszú a verseny?

A verseny minden helyszínen 10:30-kor kezdődik és délután 15 óráig tart. A verseny kezdete előtt a csapatok átveszik útravalójukat, míg a vége után pár percen belül eredményhirdetés következik. Így valóban egy szinte egész napos programról van szó, amely betudható egy hétvégi sétának, kirándulásnak is!

Diák vagyok, mit tegyek?

Ha diákként olvasod ezt az oldalt, és szeretnél részt venni a versenyen, keresd fel matektanárodat, aki segíteni fog neked ebben! Ha ő mégsem segítene, szüleid vagy nagykorú családtagjaid is intézhetik a nevezést. Végső esetben minket is felkereshetsz elérhetőségeink bármelyikén.

Hivatalos versenykiírás

Az alábbi gombra kattintva a 2017-es versenysorozat hivatalos kiírása és szabályzata érhető el pdf formátumban.